Het Britse Hooggerechtshof heeft unaniem geoordeeld dat de termen "vrouw" en "sekse" in de Gelijkheidswet van 2010 uitsluitend verwijzen naar cisgender vrouwen, niet naar transgender vrouwen, zelfs niet wanneer zij in het bezit zijn van een wettelijke gendererkennningscertificaat. Deze uitspraak betekent een belangrijke overwinning voor transfobe activisten en een nederlaag voor de Schotse regering.
De praktische gevolgen zijn direct merkbaar: transgender vrouwen kunnen niet langer zetels innemen die gereserveerd zijn voor vrouwen in openbare besturen. De uitspraak kan echter veel verdergaande gevolgen hebben voor de rechten van transgender personen om gebruik te maken van diensten en ruimtes die bestemd zijn voor vrouwen. Rechter Lord Hodge verklaarde dat bepaalde voorzieningen "alleen goed kunnen functioneren als sekse wordt geïnterpreteerd als biologische sekse", waaronder kleedkamers, hostels, medische diensten en sportactiviteiten.
Deze beslissing past in een wereldwijde conservatieve trend waarbij transgender rechten steeds meer onder vuur liggen. Het Verenigd Koninkrijk heeft in deze beweging inmiddels de onfortuinlijke bijnaam "TERF Island" gekregen (TERF staat voor Trans-Exclusionary Radical Feminist), mede door enkele bijzonder luidruchtige haatstemmen tegen transgenderrechten. Het meest in het oog springende voorbeeld hiervan is Harry Potter-schrijfster JK Rowling, die financieel steun verleent aan de transhaatgroep For Women Scotland, één van de partijen in deze rechtszaak.
Transgender-activisten reageren geschokt op de uitspraak. De groep Scottish Trans noemde het een beslissing die "20 jaar aan begrip van hoe de wet transgender mannen en vrouwen erkent" terugdraait. Ellie Gomersall van de Schotse Groene Partij riep de Britse regering op om de wetgeving aan te passen om volledige gelijkheid voor transgender personen te waarborgen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.