Terwijl Elon Musk als adviseur van president Trump werkt aan het ontmantelen van de Amerikaanse democratie, speelt zich in zijn persoonlijke leven een ministens zo sinister verhaal af. De rijkste man ter wereld heeft inmiddels officieel 14 kinderen bij vier verschillende vrouwen, maar volgens ingewijden zou het werkelijke aantal nog hoger kunnen liggen. Dat blijkt uit een uitvoerig verslag van The Wall Street Journal.
Het familieproject van Musk komt voort uit zijn in extreemrechtse kringen geliefde overtuiging dat de westerse beschaving zogenaamd wordt bedreigd door dalende geboortecijfers. In gesprekken met naasten heeft Musk zijn zorgen geuit over de demografische ontwikkelingen tussen verschillende werelddelen. Hij ziet het als zijn taak het goede voorbeeld te geven door zelf meer kinderen te krijgen met vrouwen die hij als intelligent beschouwt.
"Om voor de apocalyps op legioenniveau te komen, zullen we draagmoeders moeten gebruiken," schreef hij aan de rechtse influencer Ashley St. Clair, die recent beviel van Musks zoon Romulus. Musk benadert vrouwen vaak via zijn platform X, waaronder recent crypto-influencer Tiffany Fong, die hij vroeg zijn kind te krijgen zonder haar ooit persoonlijk te hebben ontmoet.
In Austin heeft Musk een wooncomplex laten bouwen waar hij hoopt dat zijn kinderen en hun moeders kunnen samenleven. Tot nu toe woont alleen Shivon Zilis, een leidinggevende bij zijn bedrijf Neuralink en moeder van vier van zijn kinderen, op deze locatie. "Hij wilde echt dat slimme mensen kinderen krijgen, dus moedigde hij mij aan," vertelde Zilis daarover aan Musks biograaf.
De financiële regelingen met de moeders worden beheerd door Jared Birchall, Musk’s vertrouwenspersoon. St. Clair werd aanvankelijk eenmalig 15 miljoen dollar en daarnaast 100.000 dollar per maand aangeboden in ruil voor haar stilzwijgen. Toen ze besloot haar verhaal toch te delen, werd dit aanbod aanzienlijk verlaagd, een patroon dat volgens haar advocaten laat zien hoe "geld als wapen wordt ingezet."
Met muzikante Grimes, moeder van drie van zijn kinderen, voert Musk een pijnlijke en openbare voogdijstrijd. Grimes beweerde publiekelijk dat Musk één van hun kinderen vijf maanden bij haar weghield en dat zijn team haar verleden gebruikte om haar moederschap in twijfel te trekken.
Musks uitgesproken ideeën over het "pronatalisme" - een extreemrechtse beweging die zich zorgen maakt over dalende geboortecijfers - en zijn persoonlijke invulling hiervan roepen vragen op bij critici, die wijzen op de ongemakkelijke parallellen met eugenetische denkbeelden uit het verleden, waarbij bepaalde bevolkingsgroepen werden aangemoedigd zich voort te planten ten koste van anderen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.