Ouder-, leerling- en onderwijsorganisaties roepen de Tweede Kamer op om de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage in het basisonderwijs af te schaffen. Deze ouderbijdrage werkt de ongelijkheid in de hand. Scholen met rijke ouders vragen een hogere bijdrage, waardoor ze bijvoorbeeld extra mensen in dienst kunnen nemen.
Marco Frijlink, voorzitter van de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO), verklaart tegenover de NOS: “Goed onderwijs moet voor elk kind gelijk toegankelijk zijn, ongeacht de portemonnee van de ouders. Nu gebeurt juist het tegenovergestelde.”
“Hoewel de bijdrage niet wettelijk verplicht is, komen de extra activiteiten wel onder druk te staan op scholen waar ouders de bijdrage niet betalen, schrijven de organisaties in de brief. "We zien dat verschillen tussen scholen groter worden." De organisaties zien wel de meerwaarde van de extra activiteiten en willen ze wel overeind houden, maar dan met een bedrag per leerling vanuit de overheid.”
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.