De nacht van woensdag op donderdag verliep voor premier Dick Schoof op vernederende wijze. Attenooie. Eerst moest hij in zijn burgerkloffie aanschuiven bij het staatsdiner dat Willem Alexander, Maxima en Amalia aanrichtten voor sultan Haitham bin Tariq van Oman. De koningin en de kroonprinses zagen er pachtig uit in hun galajurken. Ook onze soeverein mocht er wezen met zijn oranje sjerp en een halsketen die wel wat weg had van het Gulden Vlies uit de tijd van de Boergondische hertogen maar het was de orde van Al Said, die de sultan voor hem had meegebracht.
De sultan maakte net zo goed een uitstekend figuur in zijn schitterend ambtsgewaad met blauwe sjerp en bijpassende even blauwe tulband. Je kon zien: hier stond iemand. Hoe schril contrasteerde daarmee de premier in zijn burgermanskloffie.
Sultan Haitham bin Tariq is een enorme dictator. Hij combineert met zijn erfelijke titel verschillende ministerschappen waaronder dat van premier. Politieke partijen zijn verboden in Oman. De sultan benoemt zelf de leden van een soort senaat. Er bestaat ook een huis van afgevaardigden maar dat mag zijne majesteit alleen maar adviseren. De media staan onder scherpe staatscontrole. Kritiek op de regering betekent gevangenisstraf.
Oman speelde ooit een belangrijke rol in de Oost-Afrikaanse slavenhandel. Een echo daarvan is de manier waarop dienstmeisjes uit het buitenland worden behandeld. Ze mogen zonder toestemming van hun 'werkgever' niet vertrekken en zijn in alles van hem afhankelijk.
Dit alles laat de sultan bestaan en zo´n gast zet ons koningspaar dan lekker eten en drinken voor.
Na het dessert en de koffie haastte Schoof zich naar het ministerie van Financiën waar de coalitiepartijen nog steeds onderhandelden over de Voorjaarsnota. Daar moest hij op de gang wachten tot ze hem binnenriepen, wat gedurende de pauzes soms even gebeurde, zo meldt de NRC. Voor het overige heeft hij de hele nacht voor spek en bonen op het departement gezeten.
Eerst knipmessend uit eten met een tiran aan tafel, dan na een rit over de snelweg je plaats gewezen worden door politici van dorpsniveau, die je als hun loopjongen beschouwen. En nog terecht ook.
Een normaal mens zou deze bejegening niet dulden maar donderdagavond zat Schoof met kleine oogjes deze gang van zaken te verdedigen in het gesprek met de minister-president dat werd gevoerd door Mariëlle Tweebeeke. Hij had zich opnieuw om een boodschap laten sturen.
Jan Lul. Wat laat die Schoof zich vernederen.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin, zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.
Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: Trump versus de onzichtbare hand van het kapitalisme.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.