De Amerikaanse Senaat heeft met een kleine minderheid Kash Patel aangesteld als de volgende FBI-directeur. Daarmee komt het belangrijkste wetshandhavingsagentschap van het land in handen van een ambtenaar die expliciet heeft geweigerd te zeggen of hij zijn positie zou gebruiken om de politieke tegenstanders van Donald Trump te vervolgen. Alle Democraten in de Senaat (49) stemden tegen, alle Republikeinen (51) stemden voor.
Kash Patel is er net als zijn baas Trump op gebrand de vrije pers aan banden te leggen. Hij heeft meermaals gedreigd als FBI-directeur kritische verslaggevers 'op te jagen'. Ook publiceerde hij eerder een lijst van zogenaamde "Deep State"-functionarissen, overheidsmedewerkers die Trump zouden hebben tegengewerkt, die nu doelwit worden van vergelding. Hij verkondigt nog altijd de leugen dat Joe Biden de verkiezingen van 2020 heeft verloren en dat die de afgelopen vier jaar een onwettige president was. Ook is Patel een aanhanger van de complottheorie dat de FBI de aanslag van 6 januari op het Capitool zelf in scene heeft gezet. De MAGA-terroristen die inmiddels gratie hebben gekregen van Trump omschreef Patel als 'politieke gevangenen'.
Dat Patel zo gretig complottheorieën omarmt is geen verrassing, hij is een uitgesproken aanhanger van QAnon, een uit de klauwen gegroeid netwerk van complotdenkers die door de FBI in verband werden gebracht met gewelddadig binnenlands extremisme. Patels non-profitorganisatie, zogenaamd opgericht om de terroristen te steunen die waren aangeklaagd voor hun deelname aan de aanslag van 6 januari, heeft zich bewezen schuldig gemaakt aan het achterover drukken van fondsen.
Nu Patel aan het hoofd van de FBI staat, is de verwachting dat het bureau een instrument wordt dat wordt ingezet om Trumps politieke tegenstanders te vervolgen en om dissidente geluiden het zwijgen op te leggen. Een van de eerste doelwitten op de lijst van Patel is vermoedelijk speciaal aanklager Jack Smith die het onderzoek leidde naar Trumps rol bij de aanslag op het Capitool en het ontvreemden van staatsgeheime documenten. Uit het onderzoek van Smith bleek dat Trump schuldig was, maar omdat die inmiddels de verkiezingen had gewonnen werd hij niet verder vervolgd.
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.