Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Last van ‘gecupte’ autobanden? Voorkom extra slijtage en brandstofverbruik

07-04-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
4284 keer bekeken
  •  
oppompen lucht 1280 autoband

Trillingen in het stuur, banden die een abnormaal geluid maken. Komt dit je bekend voor? Dan rijd je mogelijk rond met gecupte autobanden. Naast dat het niet prettig rijdt, kan het ook zorgen voor verminderde wegligging en kostbaar extra brandstofverbruik. Banden gaan ‘cuppen’ als ze onregelmatig slijten. Wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Rijd je lang door met versleten of gecupte banden, dan kan dit de wegligging negatief beïnvloeden. Het brandstofverbruik neemt toe en de grip op de weg vermindert. Bij regenachtig weer of winterse neerslag heb je dat uiteraard liever niet. Autobanden die extra hard slijten, zijn ook sneller aan vervanging toe. Dat levert ook een extra kostenpost op.

De oorzaken van gecupte banden op een rij

Gecupte banden vertonen een onregelmatig afgesleten profiel. Daarom wordt het ook wel zaagtandslijtage genoemd. Zo’n onregelmatig patroon is zichtbaar en voelbaar aan de buitenkant van het loopvlak van de band. De rest van het profiel kan dan nog ruim voldoende zijn.

De meest voorkomende oorzaken zijn: te lage bandenspanning, verkeerde uitlijning van de wielen, een defect aan de schokbreker of de verkeerde bandenkeuze. Vaak is het een combinatie van enkele van deze problemen.

We lichten de meest voorkomende oorzaken van gecupte autobanden toe.

De bandenspanning is te laag

Rijd je langere tijd rond met een te lage bandenspanning? Dan hebben de buitenzijden van de banden meer te lijden tijdens het rijden, omdat daar meer druk op komt. Dit zorgt voor extra slijtage van de banden.

De wielen zijn niet goed uitgelijnd

Zijn de wielen onder je auto niet goed uitgelijnd? Dan maken de banden mogelijk ongelijkmatig contact met de weg. Dit euvel zorgt op den duur voor slijtage, met name aan de buitenste rand van de band.

Defect aan de schokdempers

Hobbels en gaten in de weg worden gedempt door de vering en schokdempers van je auto. Ervaar je meer vibraties dan je gewend bent, zoals trillingen in het stuur tijdens het rijden of lawaai van de banden? Dan kan een schokdemper defect zijn of versleten. Als de schokdemper bij een wiel zijn werk niet goed meer doet, verslechtert het contact van de band met het wegdek. Ook dit kan abnormale slijtage van de band en daarmee cupping veroorzaken.

De verkeerde bandenkeuze

Brede banden onder de auto zien er stoer uit. Heb je deze eronder laten zetten? Dan kun je sneller last krijgen van gecupte banden, omdat een bredere band anders op de weg ligt. Ook hier vormt de uitlijning een punt van aandacht.

Goedkope of kwalitatief slechte banden die geen goede ondersteuning bieden, kunnen ook eerder ten prooi vallen aan zaagtandslijtage.

Wat kun je doen om cupping te voorkomen of verhelpen? 4 tips

De meest voorkomende oorzaken van gecupte banden hebben we aangestipt. Wat kun je doen om het te voorkomen of verhelpen?

1 - Houd de banden op spanning

Liefst 60 procent van de automobilisten rijdt met te zachte banden rond, bleek enkele jaren terug uit onderzoek van TNO en CE Delft. Hierdoor ben je een dief van je eigen portemonnee, want het brandstofverbruik neemt toe, net als slijtage van de banden. Terwijl het op peil brengen van de bandenspanning, zoals iedere automobilist wel weet, hooguit 10 minuten werk is!

Controleer de bandenspanning daarom standaard een keertje per maand en breng (als het nodig is) de banden weer op de juiste spanning. Voor een betrouwbare meting kun je de controle het beste uitvoeren als de banden nog koud zijn, dus voordat je een lange afstand hebt gereden. Eenmaal opgewarmde banden zetten uit en geven geen goed beeld van de bandenspanning. Moderne auto’s zijn uitgerust met een bandenspanningsmeter. Dat maakt het controleren van de spanning van de vier banden een fluitje van een cent.

Weet je niet meer exact welke bandenspanning aanbevolen is voor de banden onder jouw auto? Kijk dan in het instructieboekje of op de sticker in het benzineklepje of bij het voorportier. Of vraag het eens aan je dealer of de bandenspecialist.

2 - Laat de uitlijning en schokbrekers controleren

Laat de uitlijning van de wielen onder je auto op gezette momenten controleren. Bijvoorbeeld tijdens iedere onderhoudsbeurt of bij iedere bandenwissel, mocht je over zomer- en winterbanden beschikken.

Laat de schokbrekers van de wielen ook regelmatig nakijken. Een defect aan de schokbreker zorgt voor een verslechterd wegcontact en extra slijtage aan de banden. Hoe ouder de auto, hoe groter de kans dat er was mis is met een schokbreker.

3 – Aandacht voor de banden

Wissel de voor- en achterbanden om

Wil je zorgen voor een gelijkmatige slijtage van de autobanden? Vraag dan of je dealer bij iedere onderhoudsbeurt de banden van voor naar achter wil omwisselen en andersom. Op die manier slijten de banden gelijkmatiger.

Bandenkeuze

Zijn je banden aan vernieuwing toe? Laat je goed adviseren met welk merk en type band je de minste kans loopt om opnieuw gecupte banden te krijgen. Punt van aandacht zijn de schouderblokken. Deze maken deel uit van de buitenzijde van het loopvlak van de band. Grotere en met elkaar verbonden blokken voorkomen beter dat je gecupte autobanden krijgt.

Trimmen

Bij sommige bandenspecialisten kun je gecupte banden laten trimmen. Hierbij wordt rubber machinaal van het loopvlak verwijderd, zodat dit weer egaal wordt. Dit moet sowieso helpen tegen de trillingen en het extra geluid dat de banden produceren. Als er nog genoeg profiel op de banden zit, scheelt dit de aanschaf van een nieuwe set banden. Laat je goed adviseren of trimmen de juiste optie is.

4 - Wees een heer in het verkeer

Tot besluit nog deze tip: wees de spreekwoordelijke dame of heer in het verkeer, want dat biedt diverse voordelen. Relaxte rijders verbruiken minder brandstof dan de zogenaamd sportieve rijders. Ook gaan de banden langer mee als ze minder intensief worden gebruikt. Rustiger rijden voorkomt dus (mede) het krijgen van gecupte banden.

Herken je de signalen? Blijf er niet mee rondrijden

Verhoogde bandenslijtage en extra brandstofverbruik maken autorijden duurder. Bovendien nemen het rijcomfort en de verkeersveiligheid van gecupte banden op den duur af. Blijf er daarom niet te lang mee rondrijden.

Heb je last van trillingen in het stuur en ervaar je meer bandengeluid dan je gewend was? Zijn je banden zichtbaar aan het slijten, met name aan de zijkant van het loopvlak? Laat de banden en wielen inspecteren door je autodealer of een bandenspecialist. Die kan de oorzaak achterhalen en het probleem verhelpen.

Bronnen: AD, ANWB, Autoweek, Dekker autogroep, FD

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor