© Trouw
Marijke Meems' zoektocht naar het oorlogsverleden van haar oma onderscheidt zich door de sterke emotionele impact.
Een recente trend in podcastland: onderzoek doen naar het foute oorlogsverleden van je voorouders. Zo duikt ook Marijke Meems in haar familiegeschiedenis, nadat ze gehoord heeft dat haar oma tijdens de oorlog als schoonmaker in het Groningse Scholtenhuis werkte, het regionale hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst.
Waarmee Fout bloed zich onderscheidt van vergelijkbare reeksen, is de emotionele lading. Waar andere titels zich hoofdzakelijk op een zoektocht naar historische feiten richten, vraagt Meems zich af wat deze duistere erfenis precies doet met een familie. Ze spreekt met experts over intergenerationeel trauma, en vraagt zich af wat zij doorgeeft aan haar dochter.
Meems spreekt haar gevoelens uit in brieven aan haar oma, die ze nooit goed gekend heeft. Het zijn die momenten, niet de ontdekkingen in dossiers van tachtig jaar geleden, die het zwaartepunt van de podcast vormen. Dat maakt Fout bloed niet slechts een zoektocht naar wat er in het verleden gebeurde, maar ook naar een manier om dat verleden te verwerken.
Ontvang elke werkdag de beste kijktips met de Avondeditie-nieuwsbrief