Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dieren met jeuk! Krijg je zelf ook al kriebel?

  •    •  
10-02-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1390 keer bekeken
  •  

Sommige dieren hebben lange nagels of pootjes waarmee ze zich uitgebreid kunnen krabben. Andere moeten creatiever zijn om bij die ene kriebelende plek te komen. Vooral jeuk aan het achterwerk kan een uitdaging zijn! Van schuren tot schurken, dieren verzinnen van alles om verlichting te vinden. Maar lukt het jou om deze video te bekijken zonder zelf te krabben?

De beelden in deze compilatie zijn gemaakt door de volgende filmers:

Bram Bergman – Krabbende egel
Egels hebben verrassend lange pootjes die ze gebruiken om te krabben. Ze hebben vaak last van vlooien en teken. Deze egel, een vaste gast in Brams achtertuin, kwam steeds dichterbij terwijl Bram verscholen zat: "Ik kon hem prachtig observeren en vastleggen."

Leon van den Oetelaar – Grijze zeehond met jeuk
Met een telelens filmde Leon een jonge grijze zeehond die lag te genieten van de zon. "Waarschijnlijk moet hij nog verharen naar een donkerdere vacht. Hij had duidelijk jeuk en was zich regelmatig aan het krabben."

zeehond-klauw

Jonge grijze zeehond

© Fotograaf Erwin Goutbeek

Ingrit Raven – Wisent schuurt langs stronk
Evenhoevige zoogdieren, zoals wisenten, hebben geen poten waarmee ze gemakkelijk kunnen krabben. Ze lopen op hun tenen met aan het uiteinde van een hoef, een soort vergrote en versterkte nagel. Goed om hard mee te rennen, maar minder geschikt om te krabben.

Jacintha van Beveren – Schapen met jeuk
Een dikke schapenvacht beschermt tegen de kou, maar maakt het ook moeilijk om jeuk te verlichten. Vooral in de winter krijgen schapen last van huidparasieten. Ze zoeken dan wandjes op om zich tegenaan te schuren, soms zelfs tot bloedens toe.

Veronique Lankhaar – Jong wild zwijn
In de zomer zag Veronique een jong zwijntje dat een boomstronk gebruikte om zijn achterwerk te krabben. Wilde zwijnen nemen graag een modderbad om hun huid gezond te houden. Na het opdrogen schuren ze de modder – en eventuele parasieten – af tegen bomen.

modderbad

Wild zwijn neemt een modderbad

© Fotograaf GertPaassen

Gerard Beekman – Damhert met jeukend bastgewei
Aan het eind van de zomer is het gewei van een damhert volgroeid. De bast, een dunne huidlaag die het gewei bedekt, sterft dan af en gaat enorm jeuken. Om ervan af te komen, schuren de herten hun gewei langs laaghangende takken.

Henk Plomp – Wilde zwijnen verliezen hun wintervacht
Wanneer wilde zwijnen hun wintervacht verliezen, krijgen ze vaak flinke jeuk. Ze zoeken dan een stevige boomstam op om zich tegenaan te schuren en de loszittende haren sneller kwijt te raken. Dit zwijn werd gefilmd in de omgeving van Uddel.

Wat is jeuk?

Jeuk is een sensatie die de drang opwekt om te krabben of te schuren. Krabben onderbreekt de prikkel die van de zenuwen naar de hersenen wordt gestuurd, waardoor de jeuk tijdelijk vermindert. De oorzaak van de jeuk? Dat kan van alles zijn: parasieten, schimmels, een loslatende vacht… of gewoon het zien van krabbende dieren! Is het jou gelukt om deze video te kijken zonder te krabben?

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor