Dode bomen trekken altijd veel grote bonte spechten aan, op zoek naar smakelijke hapjes. Het hakken in het hout vergt veel energie, maar de beloning – een dikke larve – maakt het de moeite waard. Zo’n larve is een ware eiwitrijke energiebom. Larven en poppen bevatten bovendien meer vetten dan volwassen insecten.
De grote bonte specht is een echte opportunist, waardoor zijn dieet per leefgebied sterk varieert. In de warmere maanden eet die voornamelijk dierlijk voedsel, zoals insecten en hun larven en poppen. Tijdens zijn zoektocht beweegt hij zich van onder naar boven langs de stam. De vogel klopt dan voortdurend op de bast om gangen van insecten op te sporen.
Zodra de specht een insectentunnel heeft gevonden, begint hij gericht te hakken. Met de punt van zijn kleverige tong vangt hij uiteindelijk zijn prooi. Naast insecten voedt hij zich ook met kleine dieren; hij breekt bijvoorbeeld nesten van zangvogels of kleinere spechten open om eieren of kuikens te eten.
In de winter schakelt de grote bonte specht over op plantaardig voedsel. Zaden van naaldbomen vormen dan het grootste deel van zijn dieet, aangevuld met beukennootjes, eikels, noten, bessen en hars. In deze periode bezoekt de vogel ook vaker tuinen en voedertafels, zelfs in stedelijke gebieden.
In deze compilatie zijn de beelden van de volgende filmers gebruikt:
Jan Rosmulder
Wilma Hoeve
Stephan Jourdan
Harry Theunisse
Bron: Vogelbescherming Nederland en Wikipedia
Thema's:
Meer over:
grote bonte spechtMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.