Een primeur voor Nederland! Deze week is hij geplaatst: een vierkante kist met een dak erop en aan de zijkant een opening: de allereerste drijvende hoogwatervluchtplaats voor bevers in Nederland. Bij hoogwater in de rivieren moet deze drijvende kunstburcht ervoor zorgen dat bevers vanuit hun dan ondergelopen burchten geen nieuwe gaten gaan graven in de dijken, want dan kan de waterveiligheid in gevaar komen. “Bij hoogwater gaan de bevers een droge plek zoeken en dan gaan ze vanzelf naar de dijk toe. Het risico van gaten in de dijk willen we natuurlijk niet”, vertelt Ronald Wolters van Waterschap Aa en Maas.
Deze allereerste drijvend hoogwatervluchtplaats ligt in een doodlopende zijstrang van de Maas, bij het Brabantse Oijen, waar een beverfamilie al een paar burchten en holen heeft. Direct na plaatsing deze week heeft Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging lokvoer in de vorm van winterpeen en takken van abeel en populieren, samen met geurmerken bij de constructie aangebracht om de bevers nu al te lokken, zodat ze de plek leren kennen en bij hoogwater sneller hun toevlucht gaan zoeken tot de drijvende hoogwatervluchtplaats.
De grote vraag is nu of het allemaal gaat werken. Dat weten we pas bij een echte hoogwatersituatie. In en bij de hoogwatervluchtplaats opgehangen wildcamera’s moeten bewijzen of de kunstburcht al dan niet gebruikt gaat worden. Maar één dag na de plaatsing blijkt een bever al een deel van een op de kunstburcht aangebrachte tak te hebben weg geknaagd, meldt beverdeskundige Vilmar Dijkstra. Volgens hem is het nu zaak dat andere waterschappen met dijken langs Maas, Rijn, Waal en IJssel ook snel actie gaan ondernemen om hun dijken tegen bij hoogwater gravende bevers gaat beschermen.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.