© Fotograaf: Petjoe
Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Iedereen kan mee doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.
De Nationale Bijentelling stond vrijdagmiddag al op bijna 600 deelnemers. In totaal zijn er dan al meer dan 14.00 bijen, hommels en zweefvliegen geteld. Dit jaar startte de Nationale Bijentelling op een donderdag zodat ook schoolklassen samen konden tellen, aldus een woordvoerder van Naturalis. Zij verwacht vooral in het weekend veel tellers. Het warme en zonnige weer is gunstig voor het aantal mensen dat gaat tellen en voor de hoeveelheid bijen die dan te zien zijn. Vorig jaar duurde de telling tien dagen, om zo het effect van het koude en wisselvallige weer op te vangen. Toen deden er 2300 vrijwilligers mee.
"Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen", aldus de Nationale Bijentelling, die iedereen oproept mee te doen aan de telling. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor, waarvan ruim de helft bedreigd is.
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
nationale bijentellingMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.