Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Snotolf verzorgt nest, zingende blauwborst en tepietceremonie

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
932 keer bekeken
  •  

Een snotolf die de eitjes verzorgt en beschermt, een zingende blauwborst en scholeksters die een tepietceremonie houden. Deze filmpjes en meer zie je in de uitzending van Vroege Vogels tv over het Friese Monnikenlandschap. De prachtige beelden van de snotolf gemaakt door duiker Roland Hendriks, winnen deze week de rubriek. Vader snotolf neemt de zorg van de eitjes op zich. Hij beschermt ze tegen rovers én voorziet ze van zuurstof door er met zijn borstvinnen een waterstroompje overheen te wapperen.

Roland filmde de zorgzame vader begin maart. "Wat een prachtig schouwspel! Met een grote glimlach keerde ik terug naar de kant, waar ik in de stralende zon kon opwarmen bij een aangename temperatuur van ruim tien graden." Meer zien over het leven onder water in Nederland? Bekijk dan ook Roland zijn YouTubekanaal.

Tepietceremonie van de scholekster

Wanneer een paartje scholeksters in het broedterritorium van een ander paartje komt, houden de vogels een tepietceremonie. Daarbij rennen ze heen en weer met de snavels naar beneden en maken ze een hard tepietgeluid. Zo laten ze de anderen hun vechtkracht zien en proberen ze die van hun territorium te verjagen, zonder te moeten vechten. 

Wanneer een eenzame scholekster aan het tepieten is, kan het een signaal zijn naar een overvliegend exemplaar om niet in het gebied te landen. Filmer Rob van Esseveld kon de vogels prachtig vastleggen in de Hargerpolder. Meer weten over de scholekster? Bekijk ook onderstaand tv-fragment over de vogels.

Grote bonte specht klemt dennenappel

De grote bonte specht is dol op de zaden van dennenappels. Maar aan die maaltijd komen is nog niet zo gemakkelijk. Daarom klemt die de dennenappel tussen de speelt van een boom: de spechtensmidse. Eens de dennenappel leeg is, trekt de specht die vaak weer uit de spleet en laat die m vallen. Ónder de boom stapelen de lege dennenappels zich op. Dat verraadt de werkplek van deze vogel. Gefimd door Irene te Winkel.

Concert van de blauwborst

"Hierbij de eerste zangkunsten van de Blauwborst in 2025", schrijft filmer Margot Schulte uit Enschede. "De video is genomen in Haaksbergerveen 's morgens tijdens zonsopkomst rond zeven uur." Wat is dat even heerlijk genieten!

De zang van deze kleurrijke vogel is erg divers en zit vol imitaties van andere vogels. Hij begint zijn zang met een snerpende aanvang en bouwt dan langzaam op met heldere tonen. Blauwborsten starten al vroeg in de ochtend met zingen. Dat doen ze het liefst vanaf een opvallende zangpost, zoals de top van een wilg, op een tak, paaltje, lisdoddesigaar of rietpluim.

Aalscholver met veel te grote snoek

aalscholvers met snoek ZG still

Aalscholvers met snoek als prooi

© Jeffrey Griffioen

Deze aalscholver in de Catspoolder nabij Wolvega heeft een grote snoek te pakken! Een soortgenoot heeft ook interesse en probeert de vis af te pakken. De twee ruziën om de prooi, maar helaas blijkt die voor beide te groot om op te eten. "Na een paar verwoede pogingen om hem naar binnen te werken moest hij hem toch laten gaan", schrijft filmer JeffreyGriffioen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor