Er is steeds minder plek voor strandbroeders om te nestelen. Bij de stranden op Voorne wordt, net als op andere plekken in de delta, alles op alles gezet om deze vogels een kans te geven, doormiddel van het plaatsen van afrasteringen op het strand. Vrijwilligers zoals Tineke Ammerlaan zetten voor het broedseizoen stukken strand af.
Een van de meest prestigieuze projecten van de Nederlandse strijd tegen het water: de primaire waterkering van de Zeeuwse en Hollandse Delta. Enorme zeearmen werden afgesloten van de open zee. Aan de binnenkant van de keringen kwamen opeens allerlei eilanden en zandgronden vrij van overstromen bij vloed. Voor strandbroeders zoals plevieren een geweldige plek om te broeden. Maar omdat de dynamiek wegviel, begonnen de eilanden langzaam vol te groeien met vegetatie. De grondbroeders zijn weer aangewezen op het strand.
Steeds meer broedbiotoop viel weg voor deze grondbroedende vogels, waardoor ze moeten uitwijken naar stranden. Maar door de enorm gestegen recreatiedruk, blijft er bijna geen plek meer over voor de strandbroeders om hun nesten te maken. Om deze broedvogels te beschermen tegen mens en hond, zijn door de hele delta stukken strand aangewezen voor de bescherming van deze soorten.
Sinds 2019 worden elk voorjaar nog vóór het broedseizoen op talloze stukken strand linten geplaatst op plekken die geschikt zijn voor strandbroeders. Je zult altijd zien dat er dan toch een aantal vogels zijn die dan buiten de linten gaan zitten, zegt Tineke. Dan zetten ze een extra stuk af. Dit jaar gebruiken ze schapenraster, dat houdt honden, mensen en hopelijk ook vossen tegen.
Zodra het broedseizoen is begonnen, houden de vrijwilligers nauwlettend de paartjes met nest in de gaten. Ze kijken vooral naar de aantallen broedparen. Het broedsucces is namelijk moeilijk te bepalen. De kuikens van de kustbroedende vogels zijn namelijk allemaal nestvlieders, dus zodra de eieren uitgekomen zijn, gaan de vogels op pad en zijn ze niet meer te monitoren. De vrijwilligers volgen dus vooral de broedparen, vinden de nesten en registreren de nestbezoeken. Het beschermen blijkt succesvol, elk jaar worden er broedparen gespot en nesten met eieren.
Kijk zondag 27 april 2025 om 19.25 uur op NPO2 naar de uitzending over de Slikken van Voorne.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.